Muziekonderwijs

Toetsinstrumenten

toetsinstrumenten

Keyboards
Keyboards is een verzamelnaam voor elektronische toetsinstrumenten zoals synthesizer, elektrische piano en het keyboard zelf. De bekendste is het keyboard, waarop je net zoals bij de piano en het orgel tegelijkertijd een melodie en een begeleiding kan spelen. Daarnaast kun je hetgeen je speelt ondersteunen en aanvullen met bijvoorbeeld een drumritme en akkoordbegeleidingen. Ook kun je verschillende soorten geluiden uit een keyboard halen. Tijdens de lessen leer je natuurlijk ook het nodige over de techniek van het instrument. Het meest geschikt muziek voor keyboard is natuurlijk pop-, jazz- en andere soorten lichte muziek, maar dat neemt niet weg dat ook klassieke muziek op een keyboard goed kan klinken.

Piano
De piano is net zoals het orgel en keyboard een toetsinstrument. De volledige naam is eigenlijk piano-forte, wat zacht-hard betekent. De pianoforte was namelijk het eerste toetsinstrument waarop je zacht en hard kon spelen door zachter of harder de toets in te drukken. De snaren van de piano worden met een hamertje aangeslagen, nadat de toets wordt ingedrukt. Daarom wordt de piano ook wel tot de slaginstrumenten gerekend. De piano is een instrument met veel mogelijkheden. Er is een zeer uitgebreid en uiteenlopend repertoire, van klassiek tot hedendaagse muziek en van jazz tot van popmuziek. De piano is een fijn solo-instrument, maar wordt ook heel veel gebruikt in combinatie met andere instrumenten of zang. Veel melodie instrumenten worden begeleid door piano.

Orgel
Het orgel is een toetsinstrument en in het geval van het kerkorgel ook een beetje een blaasinstrument, want het geluid wordt gemaakt doordat er lucht door de orgelpijpen gestuurd wordt. De klank van het orgel is indrukwekkend en sonoor, zeker als het om kerkorgel gaat. Het elektronisch orgel is eigenlijk een huiskamerversie van het kerkorgel, zonder alle pijpen maar wel met alle mogelijkheden. Hoewel het (elektronisch) orgel en het harmonium vooral bekend zijn als instrumenten bij zogenaamde kerkelijke en geestelijke muziek, worden de instrumenten ook gebruikt in klassieke en lichte muziek. Op een orgel kun je drie partijen tegelijk spelen nl. een in rechterhand (vaak de melodie), een in je linkerhand (vaak begeleiding) en nog een met je voeten op de pedalen (de baspartij)

 

Keyboards

Docent: 
Direct inschrijven


Ferdi Eenkhoorn
George Liebrand  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Piano

 Docent:
              
Direct inschrijven

Wil Verheij
Faya Farrakhova
Folkert Hofstra 
Petra Polman

 
Orgel

Docent:

 
Direct inschrijven

Arie Vonk


 


toetsinstrumenten toetsinstrumenten